Wat is creativiteit?

HomeWat is creativiteit?
10 januari 2020

Creativiteit wordt omschreven als een van de belangrijkste 21st-century skills. Maar wat betekent creativiteit nou eigenlijk? Creativiteit wordt op verschillende manieren gedefinieerd. Dit is vaak afhankelijk vanuit het perspectief van waaruit je er naar kijkt. Je kunt het bijvoorbeeld op artistiek niveau bekijken, maar ook hoe iemand een project opzet of denkt. Veel mensen zien creativiteit als de mate waarin iemand nieuwe ideeën kan bedenken. Maar creativiteit is veel meer dan dat.

Uit onderzoek is gebleken dat creativiteit bestaat uit 7 aspecten. Dit zijn:

  • Nieuwsgierig
  • Vindingrijk
  • Volhardend
  • Anders durven zijn
  • Interacterend met anderen
  • Output gericht
  • Trots op je werk

Bij deze aspecten kun je denken aan dat je vragen stelt, problemen verkent, onderzoekt, doorgaat als het moeilijk is, durven, nieuwe dingen maken, verschillende oplossingsmogelijkheden bedenken, feedback geven en ontvangen (gevraagd en ongevraagd), reflecteert op product en proces, aan (je eigen) kwaliteitsnormen voldoet en in staat bent beslissingen te maken.

Creativiteit kent dus verschillende invalshoeken, die alle zeven nodig zijn om volledig tot ontwikkeling te komen. Hierdoor kunnen mensen op verschillende manieren creatief zijn. Wanneer je iemand een test zou laten maken, dan zal je ook zien dat deze op sommige punten beter scoort dan andere. Waar het ene aspect in ‘de aard van het beestje’ zit, kan de andere getraind worden. Je kunt bijvoorbeeld oefenen om feedback te geven en te ontvangen.

Maar waar ben jij sterk in en waar moet of wil je aan werken? Daarvoor kan je een creativiteitstest doen. Nieuwsgierig? Helaas kunnen we je nog niet doorverwijzen naar een dergelijke test. Wij zijn de test praktisch toepasbaar aan het maken.

Overzicht in je onderzoek

Wil jij overzicht in je onderzoek? Download mijn cheatsheet en je weet wanneer je wat moet doen in je onderzoek
Vraag hier de cheatsheet aan

Gerelateerde blogs

28 februari 2023
6 problemen en oplossingen bij het schrijven je scriptie

Bijna elke opleiding sluit je af met een scriptie. Hoewel je het onderwerp meestal zelf kan kiezen, levert het schrijven […]

Lees meer
30 januari 2023
Zicht op potentieel publiek

Heb je zicht op wie je potentieel publiek is bij je museum of culturele organisatie? Wat weet je over hen? […]

Lees meer
17 januari 2023
Onderzoek in de bibliotheek: wat is nuttig?

De rol van de bibliotheken is de afgelopen decennia enorm veranderd. Van een ‘boekenuitleenfabriek’ naar een organisatie waar mensen: Informatie […]

Lees meer
23 november 2022
Het werkgebied van een bibliotheek in kaart brengen

In deze blog richten we ons specifiek op bibliotheken, al is het voor andere organisaties (welzijnsorganisaties, gemeenten, scholen) ook interessant […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2023 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone