Items samenvoegen tot een schaal

HomeItems samenvoegen tot een schaal
11 september 2023

Om diverse redenen kan het in een onderzoek voorkomen dat je meer vragen stelt over hetzelfde begrip. De analyse van al die vragen kan ingewikkeld zijn. Om de resultaten inzichtelijker te maken, is het samenvoegen van de items tot een schaal behulpzaam. Je voegt dan de verschillende items samen tot een nieuwe variabele: de schaal. Waarom doe je dit en op welke manier?

Waarom?

Het is slim om een onderwerp op een paar manieren te bevragen, omdat:

  • de betekenis van het begrip dan beter wordt afgedekt. Dit geeft een grotere validiteit.
  • er dan minder invloed van toeval is en is de betrouwbaarheid van je antwoorden groter.
  • je zo meer onderscheid kunt maken tussen je respondenten.

Hoe?

Als je items wilt samenvoegen, geef je alle respondenten een score op de nieuwe schaal. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • De gemiddelde score berekenen over alle items per respondent. Dit kan alleen als de antwoord categorieën bij alle items gelijk zijn, bijvoorbeeld bij een aantal stellingen.
  • Een factoranalyse uitvoeren: van de items worden factorscores berekend per respondent. De factorscores kun je wegschrijven als score op de nieuwe schaalvariabele. Bij deze methode wegen alle items gelijk mee.
  • De som berekenen van de score van alle items. Dit kan ook als de antwoord categorieën niet bij alle items gelijk zijn. Bedenk hierbij echter goed wat je optelt en wat dat betekent.

De inhoud staat voorop bij het construeren van een nieuwe schaal. Rekentechnisch kun je allerlei variabelen samenvoegen, maar het moet inhoudelijk en onderzoekstechnisch wel verantwoord zijn om dat te doen.

Vergeet niet om de validiteit en betrouwbaarheid van de schaal te onderzoeken.

E-book Studenten

Zonder stress onderzoek doen? Dit e-book helpt je door elke fase van onderzoek heen.
Ja, dat wil ik

Gerelateerde blogs

11 september 2023
Items samenvoegen tot een schaal

Om diverse redenen kan het in een onderzoek voorkomen dat je meer vragen stelt over hetzelfde begrip. De analyse van […]

Lees meer
15 augustus 2023
Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan?

Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan? Je hebt een bezoekersonderzoek uitgezet, je hebt voldoende respons en de resultaten van […]

Lees meer
20 juli 2023
Respondenten: wanneer neem je ze wel of niet mee in de analyse?

In deze blog richten we ons op kwantitatief onderzoek waarbij via een vragenlijst data wordt verzameld, meestal door gebruik te […]

Lees meer
20 juni 2023
Wat is de opbouw van je scriptie

Je bent bijna aan het einde van je studie en moet je scriptie schrijven. Maar hoe bouw je een scriptie […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2023 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone