Evalueren is een gesprek, geen monoloog

HomeEvalueren is een gesprek, geen monoloog
25 maart 2013

Onlangs had ik een evaluatie met een opdrachtnemer welke anders liep dan ik gewend was. De persoon in kwestie had zich goed voorbereid en stak van wal. Ze heeft haar verhaal vertelt: wat volgens haar het doel van de evaluatie was, wat de mogelijkheden waren en wat er was bereikt. Wat ik ook probeerde, ze was niet van haar stuk te brengen. Na een half uur was haar monoloog afgerond en kreeg ik ruimte om te vertellen wat ik wilde met de evaluatie.

Het leermoment van deze evaluatie kwam uit een andere hoek dan verwacht. Ik heb namelijk weinig geleerd over het project dat we samen hebben gedaan of over onze manier van samenwerken. Wil je iets leren als persoon of als organisatie van evalueren, let dan op de volgende punten:

  • Zorg voor een gesprek, geen monologen. Luister naar elkaar en reageer op wat de ander zegt.
  • Zorg voor een veilige sfeer, waarin mensen zich open en kwetsbaar op durven te stellen.
  • Ga de ander niet de les lezen. Als je verwijten gaat maken, gaan mensen zich verdedigen en luisteren ze niet meer.
  • Concentreer je op wat je zelf kunt leren en niet wat je vindt dat de ander moet leren. Dat neigt namelijk snel naar verwijten.
  • Kijk naar alle aspecten, en concentreer je niet op goed of fout. Spreek van te voren ook samen af wat de onderwerpen zijn die je wilt bespreken.
  • Het gaat om het proces, niet om wie er wat goed of niet goed deed.
  • Maak gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Anders blijft de olifant in de kamer zitten en laat hij zich de volgende keer weer zien.

 Hulp nodig bij een evaluatie? Lees hier hoe ik hierbij kan helpen

Eerste hulp bij projecten

In mijn e-book Eerste Hulp Bij Projecten help ik je met handige tips & tricks om een succesvol projectplan te ontwikkelen en uit te voeren.
Vraag het e-book aan

Gerelateerde blogs

23 mei 2023
Onderzoek in de bibliotheek: wat kun je ermee?

In het uitvoeren van onderzoek draait alles om meten. Meten in allerlei vormen. Kwantitatief, kwalitatief of een mengvorm. Onder kleine […]

Lees meer
25 april 2023
Welke onderdelen moeten in je theoretisch kader zitten?

Een vast hoofdstuk van je scriptie is het theoretisch kader. In dit hoofdstuk geef je je scriptie een wetenschappelijke onderbouwing, […]

Lees meer
18 april 2023
De verbinding tussen binnen en buitenschoolse cultuureducatie

Cultuureducatie krijgt steeds meer een vaste plek op de scholen en is een belangrijke basis voor goed onderwijs. Ook bij […]

Lees meer
28 februari 2023
6 problemen en oplossingen bij het schrijven je scriptie

Bijna elke opleiding sluit je af met een scriptie. Hoewel je het onderwerp meestal zelf kan kiezen, levert het schrijven […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2023 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone