Testen van een vragenlijst

HomeTesten van een vragenlijst
1 maart 2022

Deze blog gaat over het testen van een vragenlijst voorafgaande aan het daadwerkelijke onderzoek.

Wil je meer weten over waar je allemaal aan moet denken bij het uitvoeren van kwantitatief onderzoek, lees de volgende blogs:

Waarom je vragenlijst testen?

Het testen heeft als doel om te kijken of je met je vragenlijst echt ophaalt wat je wilt ophalen. Meet je wat je wilt meten? Een andere vraag die je je moet stellen is of je met de data uit de vragenlijst je onderzoeksvragen kunt beantwoorden en vanzelfsprekend is het van belang dat er geen fouten in staan. Denk bij dit laatste aan foute of incomplete antwoordcategorieën of verkeerde doorverwijzingen waardoor respondenten vragen krijgen die niet voor deze respondent bestemd zijn of vragen juist niet krijgen die wel voor deze respondent van toepassing zijn. Wanneer je een groot, wetenschappelijk onderzoek gaat uitvoeren, zal het vooronderzoek onder een relatief grote groep respondenten moeten worden uitgevoerd. Hierbij wil je bijvoorbeeld ook antwoord krijgen op de vraag of bepaalde vragen/stellingen onder te brengen zijn in schalen op een statistisch verantwoorde wijze.

Ga in gesprek met je respondent

Test je vragenlijst onder respondenten die ook tot je uiteindelijke doelgroep behoren en ga na of tijdens het invullen van de vragenlijst met hen in gesprek. Haal hierbij op of alle vragen duidelijk zijn en niet multi-interpretabel. Vraag of het doel van het onderzoek helder is en hoe lang ze over het invullen van de vragenlijst hebben gedaan. De respondent mag in het gesprek gerust kritisch zijn, dit is namelijk het moment om nog aanpassingen te doen.

Datacheck pilot

Sommige ‘fouten’ kun je niet achterhalen wanneer je je bij de pilot beperkt tot het spreken van je respondenten. Respondenten kunnen bijvoorbeeld niet weten wanneer zij vragen niet krijgen door foute doorverwijzingen. Analyseer je data verkregen uit de pilot zorgvuldig. Kijk of alle velden goed gevuld zijn en ga terug naar je onderzoeksvragen. Kun je met deze data de onderzoeksvragen beantwoorden. Gebruik de datacheck ook voor het testen van eventuele schaalconstructies.

Test herhalen?

Het is verstandig om je test te herhalen wanneer je de vragenlijst substantieel hebt aangepast. Een fout is snel gemaakt, zeker wanneer je er al lang mee bezig bent. Vraag een andere groep testrespondenten voor deze herhaalpilot. Zij kijken weer met een frisse blik naar de vragenlijst.

Overzicht in je onderzoek

Wil jij overzicht in je onderzoek? Download mijn cheatsheet en je weet wanneer je wat moet doen in je onderzoek
Vraag hier de cheatsheet aan

Gerelateerde blogs

10 oktober 2023
De cultuurcoach: wat doet die eigenlijk?

In steeds meer gemeentes werkt tegenwoordig een cultuurcoach of combinatiefunctionaris. Er wordt hiervoor gekozen omdat een schakel nodig is culturele […]

Lees meer
11 september 2023
Items samenvoegen tot een schaal

Om diverse redenen kan het in een onderzoek voorkomen dat je meer vragen stelt over hetzelfde begrip. De analyse van […]

Lees meer
15 augustus 2023
Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan?

Je hebt een bezoekersonderzoek gedaan en dan? Je hebt een bezoekersonderzoek uitgezet, je hebt voldoende respons en de resultaten van […]

Lees meer
22 juli 2023
8 vormen om je onderzoeksresultaten te verspreiden

Bij een onderzoeksrapportage denken veel mensen, helaas, nog steeds aan een lijvig boekwerk dat leest als een spannend boek (er […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2024 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone