
Effectmeting
Zo weet je concreet of je je doelen hebt bereikt
Heeft jouw project het gewenste effect? Bereik jij je doelen met het uitgestippelde beleid? Als jij dat zeker wilt weten en echt op outcome en daadwerkelijke resultaten wilt sturen, zorg dan dat je de effecten meet. Want door effectmeting krijg je heel concreet inzicht op je doelbereik.
Welke effecten kun je meten?
Bij effecten kun je het hebben over heel concrete zaken, zoals een omzetstijging of een stijging van het aantal bezoekers. Maar soms zijn resultaten veel abstracter en lijken ze moeilijk meetbaar. Een verandering van houding of gedrag bijvoorbeeld of de mate waarin interesses worden overdragen. Toch kunnen we ook zulke aspecten meetbaar maken. We hebben verschillende instrumenten tot onze beschikking om die verandering inzichtelijk te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld bestaande vragenlijsten om de attitude ten opzichte van techniek en wetenschap te meten en verandering aan te tonen.
Het resultaat van effectmeting
Op basis van jouw uitgangspunten en beleid, voeren we een onderzoek uit. In een beknopt verslag zetten we vervolgens helder uiteen wat de effecten zijn van jouw project of beleid. Daarnaast geven we praktische adviezen en concrete actiepunten. De genoemde resultaten kunnen soms een mooie basis vormen voor externe publiciteit.
Dit document kan ook gebruikt worden ter verantwoording van subsidiërende instanties.
Wat gaan we doen?
In een startbespreking inventariseren we welk effect jullie verwachten, wat jullie daarvoor doen en jullie vragen. Aan de hand hiervan wordt een passend onderzoeksvoorstel geschreven. Hierbij worden één of meer passende onderzoeksmethoden gekozen, waarbij we kijken wat het beste past bij jullie onderzoeksvragen en te evalueren project, programma of beleid.
Na een akkoord van dit voorstel gaan we aan de slag met het ontwerpen van passende meetinstrumenten. Deze krijg jullie voorgelegd in conceptvorm, alvorens we beginnen met de dataverzameling. Om de dataverzameling objectief te houden, nemen wij deze volledig voor onze rekening. Aansluitend worden de data geanalyseerd en vertaald in een begrijpelijke en leesbare rapportage met concrete tips en adviezen voor de toekomst.
Voorbeeld projecten

Ontwikkeling van creativiteit & cultuureducatie in digitale cultuur
Eindhoven is het centrum van de digitale creatieve industrie. Helaas kent deze industrie nauwelijks projecten op het gebied van cultuureducatie en jong talentontwikkeling.

Impactmeting Méér Muziek in de Klas
Stichting Méér Muziek in de Klas wil graag haar impact vergroten. Daarom wil ze eerst weten hoe groot die impact is en hoe ze deze kan vergroten.

Advies effectmeting Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft voor de periode 2017-2020 een vervolg op de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit geformuleerd. Om beter zicht te krijgen op de effecten van de regeling wil het fonds voor deze nieuwe periode de monitoring van de penvoerders
De communicatie met Claudia verliep vlot en makkelijk. Claudia reageerde snel en duidelijk op onze vragen en maakte zelf ook goed duidelijk wat ze van ons nodig had. Wij zijn tevreden over het eindproduct. Het heeft ons inzicht gegeven in:
- de opbrengsten van onze subsidieregeling voor de versterking van de actieve cultuurparticipatie;
- hoe instellingen die bij ons wel of niet een aanvraag indienen onze aanvraagprocedure en werkwijze beleven
- hoe we onze werkwijze nog iets kunnen aanpassen om niet alleen om het effect van onze subsidieregeling nog verder te vergroten, maar ook de administratieve lasten voor alle betrokkenen kunnen verlichten.
Claudia doet gedegen onderzoek en levert heldere rapportages op, waarbij ze sterk inzet op de bruikbaarheid van het onderzoek in de praktijk.

Onze ervaring met Claudia de Graauw is zeer positief. Een betrouwbare, plezierige en flexibele partner die levert wat is afgesproken.
De resultaten zijn voor ons aanleiding door te gaan op de ingeslagen weg en verder te werken aan de groei en uitbreiding van Jet-Net activiteiten.


