Zo kun je met een gezamenlijk meetinstrument je kwaliteit aantonen én van elkaar leren.

Voor organisaties binnen dezelfde branche met vergelijkbare activiteiten is het interessant om de kwaliteit van deze activiteiten met elkaar te vergelijken door middel van een benchmark. Hierdoor kun je van elkaar leren: Wat lukt de één wel en de ander niet? Daarnaast bepaal je gezamenlijk wat de criteria voor kwaliteit van jullie activiteiten bepaald. Hiermee breng je een eenduidig en duidelijk geluid naar buiten over de kwaliteit die je biedt naar subsidiegevers en het publiek.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een vergelijkend onderzoek waarbij de prestaties van organisaties, producten, diensten of programma’s op identieke wijze worden onderzocht en met elkaar worden vergeleken. Hoe de benchmark precies wordt ingericht is afhankelijk van de kwaliteitscriteria die gemeten worden. De kwaliteitscriteria worden bepaald door de meewerkende organisaties en door ons vertaald in onderzoeksinstrumenten. Als de onderzoeksinstrumenten zijn vastgesteld, worden alle organisaties, diensten, producten, activiteiten, programma’s op dezelfde manier gemeten en langs dezelfde meetlat gelegd.

Zelf criteria bepalen

Als je de benchmark zelf inricht met je collega-organisaties, bepalen jullie als sector wat de criteria voor kwaliteit zijn voor jullie producten. Is kwaliteit bepaald door de manier van leren waar je op inzet, de gebruikte werkvormen of door wat je bewerkstelligt bij je publiek? Door dit op te nemen beoordeel je je diensten en activiteiten op kwaliteitscriteria die jullie als sector belangrijk vinden.

Het resultaat van een benchmark

Met een benchmark leer je welke kwaliteit jij biedt en wat vergelijkbare organisaties bieden. Dit helpt je ook om je beter te positioneren. Afhankelijk van hoe de benchmark is ingestoken, kun je zo leren wat jouw publiek bij jou komt halen. En hier vervolgens beter op inspelen. Het geeft je een interessant instrument in handen naar je subsidiegever en andere financiers. Met zo’n benchmark heb je een instrument in handen waarmee je de kwaliteit die jouw organisatie biedt, kunt aantonen. Ook ten opzichte van andere organisaties. Wat jouw sterke punten zijn. En in hoeverre jij jouw doelen bereikt

Voorbeelden van Benchmarking bij opdrachtgevers:

Meer informatie?

Wil jij samen met collega-organisaties een benchmark uitvoeren om je eigen kwaliteit aan te tonen én om van elkaar te leren? Vul dan onderstaand contactformulier in, dan maken we een (vrijblijvende) afspraak.

     

    Naam

    E-mail

    Bericht