Wat doe je als je vastloopt in je onderzoek?

HomeWat doe je als je vastloopt in je onderzoek?
2 maart 2021

Het wil wel eens voorkomen dat je vastloopt in je onderzoek. Je was lekker op gang, maar ineens zie je het niet meer. Hoe kun je dan verder? Ga je opnieuw beginnen? Maar ja.. als je al data hebt verzameld kun je moeilijk opnieuw beginnen. Met deze tips kun je verder met je onderzoek. Het zijn zeker ook tips die van toepassing zijn als je met een onderzoek gaat starten.

  1. Denk aan het begin goed na wat je wilt doen met de informatie die je gaat verzamelen. Beschrijf voor jezelf het doel van je onderzoek en houdt dit doel steeds in gedachten.
  2. Bedenk wat je wilt meten en laat je daar niet in beperken. Er is meer te meten dan je denkt. Ben daar nieuwsgierig in.
  3. Bedenk bij aanvang mogelijke knelpunten en verzin daar passende oplossingen bij. Misschien kun je vooraf al iets doen om het knelpunt te vermijden.
  4. Maak als eerste een duidelijk analyseschema waarin je per vraag kijkt hoe je de informatie gaat verzamelen. Dit schema helpt je het gehele proces. Je gebruikt het bij het maken van je meetinstrumenten, maar ook bij de analyse van je data.
  5. Werk gestructureerd. Houd alles goed bij in een document. Zorg dat alles netje bij elkaar staat in een map, zodat je makkelijk de juiste documenten kunt vinden.
  6. Zoek extra informatie op als je vast loopt, zoals het werven van meer respons. Op mijn site staat veel informatie te vinden.
  7. Concentreer je bij de analyse op de onderzoeksvragen en het doel dat je aan het begin hebt gesteld. Zorg ervoor dat je antwoord geeft op de onderzoeksvragen en bedenk dat je de lezer mee moet nemen in je verhaal. Jij bent expert op het gebied van dit onderzoek, de lezer weet niets.

Wil je meer tips krijgen over het doen van onderzoek kijk dan op onze website en download het stappenplan: Overzicht in je onderzoek.

Overzicht in je onderzoek

Wil jij overzicht in je onderzoek? Download mijn cheatsheet en je weet wanneer je wat moet doen in je onderzoek
Vraag hier de cheatsheet aan

Gerelateerde blogs

23 mei 2023
Onderzoek in de bibliotheek: wat kun je ermee?

In het uitvoeren van onderzoek draait alles om meten. Meten in allerlei vormen. Kwantitatief, kwalitatief of een mengvorm. Onder kleine […]

Lees meer
25 april 2023
Welke onderdelen moeten in je theoretisch kader zitten?

Een vast hoofdstuk van je scriptie is het theoretisch kader. In dit hoofdstuk geef je je scriptie een wetenschappelijke onderbouwing, […]

Lees meer
18 april 2023
De verbinding tussen binnen en buitenschoolse cultuureducatie

Cultuureducatie krijgt steeds meer een vaste plek op de scholen en is een belangrijke basis voor goed onderwijs. Ook bij […]

Lees meer
28 februari 2023
6 problemen en oplossingen bij het schrijven je scriptie

Bijna elke opleiding sluit je af met een scriptie. Hoewel je het onderwerp meestal zelf kan kiezen, levert het schrijven […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 – 2023 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone