Wat doe je als je vastloopt in je onderzoek?

Wat doe je als je vastloopt in je onderzoek?

Het wil wel eens voorkomen dat je vastloopt in je onderzoek. Je was lekker op gang, maar ineens zie je het niet meer. Hoe kun je dan verder? Ga je opnieuw beginnen? Maar ja.. als je al data hebt verzameld kun je moeilijk opnieuw beginnen. Met deze tips kun je verder met je onderzoek. Het zijn zeker ook tips die van toepassing zijn als je met een onderzoek gaat starten.

Heb jij nog overzicht in je onderzoek? Weet je wat de volgende stap is?  Download direct mijn cheatsheet en krijg weer overzicht in je onderzoek!

  1. Denk aan het begin goed na wat je wilt doen met de informatie die je gaat verzamelen. Beschrijf voor jezelf het doel van je onderzoek en houdt dit doel steeds in gedachten.
  2. Bedenk wat je wilt meten en laat je daar niet in beperken. Er is meer te meten dan je denkt. Ben daar nieuwsgierig in.
  3. Bedenk bij aanvang mogelijke knelpunten en verzin daar passende oplossingen bij. Misschien kun je vooraf al iets doen om het knelpunt te vermijden.
  4. Maak als eerste een duidelijk analyseschema waarin je per vraag kijkt hoe je de informatie gaat verzamelen. Dit schema helpt je het gehele proces. Je gebruikt het bij het maken van je meetinstrumenten, maar ook bij de analyse van je data.
  5. Werk gestructureerd. Houd alles goed bij in een document. Zorg dat alles netje bij elkaar staat in een map, zodat je makkelijk de juiste documenten kunt vinden.
  6. Zoek extra informatie op als je vast loopt, zoals het werven van meer respons. Op mijn site staat veel informatie te vinden.
  7. Concentreer je bij de analyse op de onderzoeksvragen en het doel dat je aan het begin hebt gesteld. Zorg ervoor dat je antwoord geeft op de onderzoeksvragen en bedenk dat je de lezer mee moet nemen in je verhaal. Jij bent expert op het gebied van dit onderzoek, de lezer weet niets.

Wil je meer tips krijgen over het doen van onderzoek kijk dan op onze website en download het stappenplan: Overzicht in je onderzoek.

panelonderzoek

Panelonderzoek

Als je een representatieve mening van een bepaalde groep Nederlanders nodig hebt, bijvoorbeeld vrouwen tussen de 35 en 60 jaar maar ook ouders van kinderen op de basisschool of inwoners van Amsterdam, kun je kiezen voor een vragenlijst onder een panel.

Read More »
groepsgesprek tips

10 tips voor het houden van een groepsgesprek

Bij het organiseren en leiden van een groepsgesprek moet je met andere dingen rekening houden dan bij een individueel interview. Bij groepsinterviews heb je bijvoorbeeld te maken met groepsdynamiek waar je mee om moet gaan.

Read More »

Zelf onderzoek (leren) doen

Veel mensen hebben geen grip op het begrip onderzoek. Dit maakt evalueren tot een taak die alsmaar wordt uitgesteld en wat meer als een verplichting voelt dan een gelegenheid om van je project of activiteit te leren.

Read More »
jongeren doelgroep moeilijk bereiken

Jongeren: Een moeilijk te bereiken doelgroep?

Veel instellingen hebben programma’s of activiteiten gericht op het voortgezet onderwijs. Jongeren zijn een interessante doelgroep omdat zij in een fase zitten waarin ze zichzelf leren kennen en waarin hun brein zich nog volop aan het vormen is

Read More »