15 ONDERZOEKSMETHODEN

Hoe ziet de inhoud van de online cursus eruit?  

Les 1:

 • De inleiding

Les 2: 

 • In een video krijg je uitleg wat het verschil is tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Les 3: 

 • Uitleg over de grofweg vier kwalitatieve onderzoeksmethoden: groepsinterview, individueel interview, literatuuronderzoek en mysteriebezoeker.

Les 4:

 •  Uitleg over de elf kwantitatieve onderzoeksmethoden: observeren, vragenlijst, scheurkaartjes, bestaande bronnenonderzoek, informele gesprekken, tien minuten gesprekken, tracking, logboek, panelonderzoek, verkiezing en vragen bij rondleiding.

Les 5: 

 • Mocht je na het zien van de filmpjes en lezen van de factsheets nog vragen hebben, beantwoord ik deze graag voor je.

Ik heb jarenlang ervaring met onderzoek doen en maak daarbij gebruik van allerlei manieren om data te verzamelen passend bij verschillende respondentgroepen en onderzoeksvragen. Ik heb voor 15 ONDERZOEKSMETHODEN op een rijtje gezet wat het inhoudt: hoe je ze kunt inzetten, wat de voordelen en de nadelen zijn en tips per methode. Op zo’n manier dat jij inspiratie opdoet om op andere manieren data te verzamelen en dat je kennismaakt met speelse manieren van data verzamelen die valide zijn en betrouwbare data geven.

Wat krijg je?

Van 15 verschillende onderzoeksmethoden krijg je per methode:

 • Een instructiefilmpje
 • Downloadbare factsheet

Hierin vind je per methode:

 • Uitleg wat het is
 • Wanneer je voor deze methode kiest
 • Voordelen
 • Nadelen
 • Waar je rekening mee moet houden
 • Tips
green pen check tick on white background

Het zijn zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden die je gemakkelijk kunt toepassen. Dus geen eyetracking waar je bepaalde hardware voor moet hebben of onderzoekscommunities waar je specifieke software voor moet hebben, maar praktisch toepasbare en toegankelijke onderzoeksmethoden die je met een minimum aan middelen kunt inzetten. Van sommige methoden vind je uitleg op mijn blogs, maar de filmpjes en factsheets zijn veel uitgebreider en completer. Met deze informatie kun je zelf aan de slag met verschillende manieren van dataverzameling.

Deze mini-cursus is geschikt voor studenten en beginnende onderzoekers. Het kan onderzoekers die al langer bezig zijn inspiratie geven. 

Het is een item wat interesse opwekt.

Wendy van Duijn - Alphen beweegt

Ik zocht materiaal dat toegankelijker is voor studenten. Dit materiaal is heel gedetailleerd en heel duidelijk. Je krijgt een beeld van wat het is zonder er een heel boekwerk op na te moeten slaan. Verder wordt het materiaal in drie vormen aangeboden: tekst, video en factsheets, voor ieder wat wils dus.

Jo Hanssen

Het werkt voor mij als een geheugensteun, van hoe zat het ook al weer.

Ingrid Bon - Rijnbrinkgroep

Goed, toegankelijk, geeft snel inzicht in verschillende onderzoeksmethoden.

Marsha Meijer

Het is mooi dat alle methoden op een rijtje zijn gezet.

Nanneke van der Heijden - Gemeente Rhenen

Ik vond de minicursus van €5 echt een cadeautje!

Hedi Egelsmeer

Ik begeleid mensen met weinig tot geen ervaring met onderzoek. De cursus geeft een goed overzicht van de verschillende onderzoeksmethoden.

Frits van Vugt

De manier van uitleg is heel helder en het is fijn dat bij elk onderdeel ook een factsheet is waarin alles nog eens wordt samengevat.

Efua Cambell

Er is goed nagedacht over de manier van uitleg door de heldere structuur van de inhoud van de cursus.

Frank Slijpen

Het is redelijk breed. De uitleg is niet megacomplex. Heel veel mensen kunnen er mee weg.

Anoniem

Deelnemen?