Digitale cursus meer inzicht door zelf te meten

HomeDigitale cursus meer inzicht door zelf te meten
7 juni 2011

DIGITALE CURSUS MEER INZICHT DOOR ZELF TE METEN

Leren hoe je zelf een onderzoek opzet

Je wilt op een gedegen manier onderzoeken of jouw beleid of project daadwerkelijk effect heeft. Maar hoe? Tijdens deze digitale cursus leer je hoe je een onderzoek in elkaar zet om zelf effecten te meten.

Gedurende deze digitale cursus komen alle aspecten van onderzoek doen aan bod: het formuleren van een onderzoeksvraag tot het formuleren van vragen en antwoorden en samenstellen van schalen. We kijken naar het maken van grafieken en verschillende vormen van rapportage. We doorlopen alle stappen van het formuleren van de juiste onderzoeksvraag, tot het vertalen van de resultaten naar actiepunten. Zo krijg jij de handvatten aangereikt om in de toekomst zelfstandig effecten te meten

Wat levert deze cursus je op?

Als je deze cursus hebt gevolgd, dan kun jij:

 • de juiste onderzoeksvraag stellen;
 • een onderzoeksplan schrijven met een realistische planning en begroting;
 • aangeven welke onderzoeksmethoden mogelijk zijn;
 • verschillende onderzoeksinstrumenten ontwerpen, zoals vragenlijsten, observatieprotocollen en interviewleidraden;
 • gericht data verzamelen;
 • aangeven welke problemen je bij de dataverzameling tegen gaat komen en hier adequaat op inspelen;
 • draagvlak creëren voor je onderzoek, bij leidinggevenden, collega’s, externe partners en respondenten;
 • data analyseren en vertalen in praktische adviezen;
 • de juiste grafiek kiezen en maken;
 • op verschillende manieren rapporteren;
 • onderzoeksresultaten toegankelijk maken;
 • op basis van praktische informatie stappen zetten met je project.

Kortom; je hebt zelf de kennis én ervaring om in de toekomst je zelfstandig en gedegen effectmetingen uit te voeren en je project of beleid naar een hoger plan te tillen.

Zelf effecten meten

Tijdens de cursus ga je zelf een onderzoek uitvoeren met mijn begeleiding. Op deze manier heb je op het einde van de cursus je eerste effecten zelf gemeten. Met deze ervaring en al het cursusmateriaal kun je hierna vaker effectmetingen doen.

De digitale cursus waar je zelf effecten leert meten van jouw programma's en projecten bestaat uit tien modules met een live-dag en coachingssessies. De lessen doorloop je zelfstandig op de tijd dat het jou uitkomt. Er is ondersteuning vanuit mij als docent en de groep beschikbaar. De lessen bestaan uit theorie en oefeningen waarbij we praktisch aan de slag gaan met de theorie. Binnen deze oefeningen is ruimte om in te gaan op vragen die spelen binnen je eigen organisatie. Deze digitale cursus is in het verleden live gegeven als een tweedaagse cursus. Deze cursus wordt uitgebreid en dit najaar voor het eerst digitaal aangeboden. Omdat de cursus momenteel omgezet wordt, wil ik graag van je leren hoe ik de cursus zo goed mogelijk aan kan laten sluiten bij jouw wensen en behoeften. Vul deze vragenlijst in en krijg als dank korting op deze cursus.

Programma

De digitale cursus is als volgt opgebouwd:

Module 1: Onderzoeksdoel
Module 2: Onderzoeksvraag
Module 3: Onderzoeksmethodiek
Module 4: Methodiek kiezen
Module 5: Onderzoeksplan
Module 6: Meetinstrument ontwerpen
Module 7: Dataverzameling
Module 8: Analyse
Module 9: Rapportage
Module 10: Aan de slag met de resultaten

De modules bestaan uit meerdere lessen die een specifiek onderdeel behandelen. In de lessen wordt gebruik gemaakt van filmpjes met uitleg, factsheets, oefenbladen en checklists. Deze blijven na de cursus beschikbaar.

Daarnaast krijg je:

Naast de digitale lessen en het oefenmateriaal is er een livedag waarbij we samen gaan oefenen met verschillende onderzoeksmethoden. Daarnaast is er onlinecoaching waarbij vragen beantwoord worden. Omdat we met een groep cursisten tegelijkertijd van start gaan heb je ook de support van de groep.

Voor wie is deze cursus?

Moet jij als projectleider of beleidsmedewerker zelf de effecten van je project of beleid meten? Wil je dat goed en gedegen doen? Dan is de tweedaagse training ‘Evalueren en effecten meten’ wat voor jou. De tweedaagse cursus wordt in company gegeven en één keer per jaar voor individuele inschrijvers.

Om deze cursus goed te kunnen volgen, is het noodzakelijk minimaal een hbo-werkniveau te hebben.

Deelnemers aan deze workshop werken onder andere bij; gemeenten, culturele instellingen, commerciële bedrijven, techno-centra, onderwijsinstellingen, zorginstellingen.

Praktische Informatie

Duur van oktober 2018 tot en met mei 2018
Tijdsinvestering Dit verschilt per persoon en het onderzoek dat je tijdens de cursus uitvoert, maar ga uit van 4 tot 8 uur per week.
 Kosten Omdat de cursus gedigitaliseerd wordt, moet de exacte prijs nog bepaald worden. Meer informatie volgt.


Schrijf je in!

“Ik begon eigenlijk op nul. Want wat wist ik nou helemaal van onderzoek doen? Ik liet me twee dagen onderdompelen in de nieuwe wereld, samen met tien andere museumprofessionals. Tijdens de workshop ”Evalueren en effect meten” wist Claudia haar enthousiasme voor evaluatieonderzoek op mij over te brengen. Nu weet ik wat de belangrijkste kwalitatieve en kwantitatieve technieken zijn en welke goed bij mij passen. Claudia liet me nadenken over hoe ik het juiste kies en hoe ik dit toepasbaar kan maken voor mijn educatieve projecten bij Naturalis. De workshop was een prettige mix van theorie en praktijk. Claudia vertelt in gewone mensentaal en maakt het abstracte tastbaar met klinkende praktijkvoorbeelden. Er heerste een open sfeer in de groep en er was ruimte voor iedereen. We leerden ook veel van elkaar.”
Hansjorg Ahrens
Hansjorg AhrensProjectleider educatieve ontwikkeling bij Naturalis
“Claudia is goed in staat om enthousiasme en vakmanschap over te brengen voor droge materie. Ik kreeg echt zin in excelbestanden en dat terwijl ik dat al jaren probeer te ontwijken."
Martine Verstraete
Martine Verstraetespecialist museumeducatie bij Beeld en Geluid
Claudia is een effectieve coach, die je de vrijheid geeft voor initiatief en je zelf laat zoeken naar oplossingen. Hierdoor krijg je het vertrouwen om net dat stapje extra te zetten dat nodig is om alles uit je persoonlijke leerproces te halen. Claudia is niet alleen een professionele coach maar ook een heel prettig mens om mee samen te werken. Doordat ze goed luistert en open staat voor jouw perspectief voelt ze ook goed aan waar bijsturen nodig is. Ik heb erg veel geleerd van Claudia’s snelle, doeltreffende en praktische benadering en heb ik de nodige liefde voor evaluatie en monitoring meegekregen.
Esther van der lugt
Esther van der lugtVakbeheerder Duurzaamheid Openbare Ruimte & Gemeentelijk Vastgoed bij de Gemeente Oss
Claudia heeft mij begeleid bij het in- en extern tevredenheidsonderzoek. De kracht van haar manier van begeleiden is sturen door vraagstelling, waarbij je zelf tot nieuwe inzichten komt. Naast het positieve onderzoeksresultaat, was het een zeer leerzaam proces, in een hele prettige sfeer!
Eef van Holland - de Raad
Eef van Holland - de RaadRegulatory Affairs and Compliance officer bij CurTec International
Claudia heeft ons begeleid en gecoacht bij ons onderzoek. Wij hebben daarbij voor haar gekozen vanwege haar pro- actieve benaderingswijze. Claudia heeft een glashelder inzicht, geeft een duidelijk lijn aan en zorgt voor tastbaar resultaat. Claudia is in haar begeleiding zeer betrokken en persoonlijk wat ze samenwerking erg prettig maakt.
Ik raad haar aan anderen omdat ze, naast dat ze betrokken is e zich voor 100% inzet, kiest voor een directe en open manier van communicatie.
Hendrik van de Mortel
Hendrik van de Mortel1e medewerker huisvesting Pro Persona

Gerelateerde blogs

20 september 2022
Inventarisatie-onderzoek: wat is het en wanneer zet je het in?

Bij iedere onderzoeksvraag hoort een eigen manier van onderzoeken. Bij de ene onderzoeksvraag is het antwoord het beste te vinden door het doen van kwalitatief onderzoek. Bij de andere vraag past kwantitatief onderzoek juist beter.

Lees meer
16 augustus 2022
Voor- en nadelen van bezoekersprofielen

Regelmatig horen we van culturele organisaties dat ze gebruik maken van bezoekersprofielen. Deze moeten wij dan meenemen in de analyse […]

Lees meer
19 juli 2022
7 tips om EVI in te voeren

In een ander blog hebben we verteld wat EVI inhoudt en wat je er mee kunt doen. Wanneer een penvoerder van Cultuureducatie […]

Lees meer
21 juni 2022
Criteria voor goed onderzoek

In de afgelopen periode hebben we een aantal blogs geschreven over waar goed onderzoek aan moet voldoen. In deze blog […]

Lees meer
Ericssonstraat 2
5121 ML  Rijen
Nederland
Claudia’s hart ligt bij onderzoek. Haar werkwijze is heel persoonlijk; ieder onderzoek vraagt tenslotte om maatwerk. Samen met de klant formuleert ze doelen, die ze vervolgens ook realiseert. Daarbij is ze volkomen transparant en deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen via haar laagdrempelige digitale cursussen en e-books.
© 2022 Claudia de Graauw. Alle rechten voorbehouden.
homeenvelopesmartphone